10 februari 2021

 

24 jaar geleden ging ik door mijn eerste Donkere Nacht van de Ziel.  Toen wist ik niet wat dat was, en ik had ook niemand om mij te begeleiden door dit intens proces.

Ik besef dat door het collectief ontwaken, veel mensen nu door hun Donkere Nacht van de Ziel gaan, en denken dat ze depressief zijn.   Anderen zullen dit in de toekomst meemaken.

Vooraleer de verschillen tussen de Donkere Nacht van de Ziel en een depressie te benoemen, dien je eerst te weten wat een Donkere Nacht van de Ziel is.

 

 

Wat is de Donkere Nacht van de Ziel?

De Donkere Nacht van de Ziel is een heel spiritueel proces.

Het is het ontwaken van de Kundalini: het vrouwelijke principe.

De Kundalini wordt gesymboliseerd door een opgerolde slang die aan de basis van je wervelkolom slaapt.  Wanneer de Kundalini "wakker" wordt, ontrolt ze zich langs je wervelkolom.

Kortweg, de Donkere Nacht van de Ziel is een proces van ascentie.

Je kan het ook definiëren als een zeer diepgaande inwijding vanuit de Bron.

Je ziel en het goddelijke weten wanneer je hiervoor klaar bent, en dat je de beproevingen die gepaard gaan met dit ontwaken, aankunt.

 

 

Wat is de aanleiding van de Donkere Nacht van de Ziel?

Je ascentie proces kan door veel factoren getriggerd worden

  • Intensieve meditatie
  • Intensieve Kundalini yoga, Tai Chi, enz
  • Inwijding door een verlichte Meester
  • Een intense angst
  • Een (collectief) trauma
  • Het verlies van een geliefde
  • Een romantische breuk
  • Het verlies van je geloof, vrijheid, gezondheid, enz
  • Spontaan ontwaken

 

Mijn eerste Donkere Nacht van de Ziel begon met een droom.

Een droom waarin een Chinese Tai Chi Chuan Meester mij Tai Chi leerde in de achterkeuken van een restaurant. Op een bepaald moment vroeg hij of ik bereid was om, al vroeg hij mij om 36 000 keren dezelfde beweging te herhalen, het te doen.  Ik antwoordde “ja”.  Ik beloofde hem dat ik dat zou doen.  (Ik heb mijn belofte, in mijn dagdagelijks leven, gehouden.)

Een paar dagen later, verbrak mijn toenmalige vriend, onze relatie.  Ik was kapot van verdriet.

Een beetje later belde iemand mij op om mij de naam en het adres te geven van de beste Tai Chi Meester in België.  Een Chinees.  Het toeval wou dat hij in die tijd ook les gaf in Mechelen, waar ik toen woonde.

Dat was het begin van mijn Donkere Nacht van de Ziel.

 

 

Wat houdt dat precies in?

Tijdens de Donkere Nacht van de Ziel voel je je steeds dieper en dieper zinken.  Je voelt je helemaal verlaten door iedereen en vooral door de Bron van alle Leven. Je vindt geen aansluiting meer met je omgeving.

Je ervaart woede. Je voelt verdriet en wanhoop.  Je kan ook grote angsten ervaren.  Al je emoties worden uitvergroot.  Ook emoties die je tot dan toe bij jezelf niet kende.

Dit is niet verwonderlijk.  De Kundalini begint te stromen langs je wervelkolom, en al je chakra’s worden erdoor aangeraakt.  Trauma’s, slechte herinneringen, opgekropte emoties of zaken die je onder de mat had geveegd, worden nu zichtbaar en vragen om geheeld te worden.  Het kan ook om herinneringen en trauma's gaan van vorige levens.

Ik herinner me een voorval. Het was een donkere, regenachtige winteravond.  Ik stond met een vriendin op de stoep te babbelen.  Beide hadden we onze paraplu open.  Plots werd mijn paraplu weggeslapen door een vloekende jongeman, die ik niet had zien aankomen.  De woede kwam zo snel bij mij op, dat ik achter hem aanging om hem eens goed de les te spellen.  Zo ver ben ik niet geraakt.  Ik stond plots stil: zijn hond had zich omgedraaid, en keek mij héél boos aan.  Tja, tegen een Rottweiler kon ik echt niet tegen op.  Mijn vriendin die mij nog nooit kwaad had gezien, moest lachen van het tafereel.

Ik heb ook momenten van diepe, diepe eenzaamheid gekend.  Op een dag, op weg naar het station om naar mijn werk te gaan, raakte ik in een totaal andere bewustzijn. 

Ik ben doelloos afgeweken van mijn weg en naar de vaart gewandeld.  Dan een straat ingeslagen, tot ik op een bepaald moment voor een huis bleef staan.  Ik wachtte.  Op wat?  Ik voelde mij totaal verloren.

Opeens ging de deur open en een vrouw stapte uit haar huis.  Ze keek verrast en zei: “ik ga nooit vóór 9 uur uit mijn huis, maar vandaag voelde ik dat ik dat moest doen.  Kom binnen.”

Gedurende 4 uren heeft die vrouw zich over mij ontfermd. Ze heeft mij een kop koffie geschonken.  Mij de telefoon overhandigd en gezegd dat ik naar mijn werk moest bellen om te verwittigen dat ik niet kwam werken.  Mechanisch heb ik gedaan wat ze zei.  Ik was een wrak.  Daarna hebben we gepraat, en gepraat en gepraat.
Tegen de middag voelde ik mij weer wat mens, en kon ik naar huis gaan.

Tijdens dit intens proces word je volledig leeg gemaakt, zodat je op het punt komt dat je gevuld kunt worden met immens veel liefde.  Met zoveel liefde dat je de indruk krijgt dat je hart breekt.  Je voelt liefde voor alles en iedereen.

Aansluitend heb ik ook, wat men noemt, de dood van de sjamaan ervaren.  Heel mijn persoonlijkheid en mijn ego stierven.  Dit sterven is een diepgaande inwijding.  Noodzakelijk om weer geboren te worden.

Dit hele proces heeft één jaar geduurd.

 

De meeste mensen kiezen ervoor om niet in één keer te ontwaken, maar in verschillende etappen.

Zelf ben ik net door mijn 3de Donkere Nacht gegaan.

Tijdens mijn eerste Donkere Nacht van de Ziel, wist ik niet wat mij overkwam.  Ik werd opengebroken en mijn helingskwaliteit konden naar boven komen. Vóór mijn 1ste Donkere Nacht van de Ziel had ik geen idee dat ik een healer en een sjamaan ben in de ziel.

Tijdens mijn 2de en 3de Donkere Nachten ging het anders aan toe. Vrij snel werd iemand op mijn pad gezet die mij kon begeleiden.

Het is altijd een intens proces, maar het hoeft niet per sé moeilijk of dramatisch te zijn.

Door iedere Donkere Nacht bloeit mijn helingsgave steeds verder open, en wordt ik een betere mens.  Dit is niet juist verwoord. Ik word geen betere mens: het is mijn goddelijkheid die meer en meer begint te stralen.

Die goddelijkheid is in iedereen aanwezig.  Iedereen die door de Donkere Nacht van de Ziel gaat, wordt gezuiverd, liefdevoller, lichtrijker.  Inherente kwaliteiten en gaven krijgen de ruimte om zichtbaar te worden, en mogen hun rechtmatige plaats in je leven innemen.

 

 

Wat zijn de verschillen met een depressie?

Velen die door de Donkere Nacht van de Ziel gaan, krijgen de diagnose van “depressie”.
Al lijken de Donkere Nacht van de Ziel en de depressie ogenschijnlijk op elkaar, er zijn duidelijke verschillen.

Traditioneel verwijst de Donkere Nacht van de Ziel naar de ervaring van het verlies van het contact met de Bron, en een val in de afgrond van goddeloze leegte.  Je verliest alle grip op je leven.

Eenmaal dat je op die weg bent, moet je doorgaan.  Er is geen weg terug.  Er is ook nergens een afslag.

Iemand die door de Donkere Nacht van de Ziel gaat, houdt zich meer bezig met diepgaande levensvragen, zoals:

  wat is de W(w)aarheid?
  is er een God?
  is er een leven na de dood?
  wat is het nut van het leven?
  je hunkert om dienstbaar te zijn aan het Hogere, en/of aan de mensheid.

Wanneer de Donkere Nacht eindelijk voorbij is, is je leven getransformeerd.  De wereld is nog altijd dezelfde, maar je kijk er op is totaal veranderd. Je overtuigingen en je waarden zijn veranderd, misschien ook je eetgewoonte en je levensstijl.  Kwaliteiten die inherent in jou aanwezig waren, zijn nu naar de oppervlakte gekomen.

Je bent, op een positieve wijze, getekend voor het leven.

 

Een depressie kan vaak behandeld worden met medicijnen, en/of met therapie.

Mensen met een depressie hebben vaak een kwaliteit waarvan ze niet weten hoe ze die in de wereld kunnen zetten.

Ze weten niet hoe ze hun plaats kunnen innemen.  Ze zijn op zichzelf gericht.  Het gaat meer om het ego.

Ze stellen zich geen filosofische vragen over het leven en God.  Ze hebben ook niet de drang om dienstbaar te zijn aan hun medemensen en/of het Hogere.

Wanneer de depressie voorbij is, is het leven niet zo diepgaand veranderd in termen van overtuigingen, waarden en gewoonten als bij de Donkere Nacht van de Ziel.

Bij een depressie heb je ook niet het gevoel van herboren te zijn.

 

 

En jij?

Herken jij je in hetgeen hierboven beschreven staat?

Ben jij nu door jouw Donkere Nacht aan het gaan?

Weet dat je niet alleen door de Donkere Nacht van de Ziel moet spartelen.

Er zijn mensen die je voorgegaan zijn.  Zij kunnen je begeleiden om op een gemakkelijker manier door je ontwakingsproces te gaan.

Heb jij een energetische en spirituele begeleiding nodig bij dit proces?

Als je denkt dat ik je kan helpen bij jouw ontwakingsproces, maak hier een afspraak.

 

 

Lees ook

Fysieke symptomen bij de Donkere Nacht van de Ziel

Symptomen bij het psychisch, energetisch en spiritueel ontwaken tijdens de Donkere Nacht van de Ziel

 

PS: Aarzel niet om dit artikel naar familie, vrienden en kennissen door te sturen!

 

Ik begeleid je graag verder met

Healing & Aandachttherapie

Voorouderlijke healing

Rouw- & zielenbegeleiding

 

 maak hier een afspraak

 

Indien je het wenst, kan het ook via video calls

Een healing vanop afstand kan eveneens aangevraagd worden

 

 

Easy Facebook Like Button